Alblas arbeidsrecht

Wat is de toegevoegde waarde van een HRM-systeem?

Geplaatst op

Het succes van een organisatie hangt af van haar personeel. Zij zijn degenen die de bedrijfsdoelstellingen en de bijbehorende missie en visie uitdragen naar de eindklant. Daarom is het essentieel om goed voor het personeel te zorgen. Veel bedrijven vertrouwen tegenwoordig op software voor Human Resource Management (HRM) om dit te bereiken.

Wat is HRM?

Human Resource Management (HRM) omvat verschillende aspecten. Aan de ene kant gaat het over het beheer van personeelszaken zoals contracten, salariëring en de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Aan de andere kant gaat het ook over het beheer van bedrijfsmiddelen, zoals laptops en bedrijfsauto’s die aan medewerkers zijn toegewezen. HRM-software is vaak geïntegreerd in een overkoepelend ERP-systeem.

Functionaliteiten van HRM-software

HRM-software helpt bedrijven om alle personeelszaken en bijbehorende middelen overzichtelijk te beheren. Hier zijn de belangrijkste functionaliteiten van een HRM-systeem:

Bedrijfsmiddelenbeheer

Het is belangrijk dat bedrijven een duidelijk overzicht hebben van de middelen die zij beheren, zoals laptops, bedrijfsauto’s en mobiele telefoons. Wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, moet er duidelijkheid zijn over welke middelen zij in hun bezit hebben en moeten inleveren. HRM-software helpt dit overzicht te behouden.

Prestatiebeheer

Veel bedrijven belonen medewerkers op basis van hun prestaties. Dit is bijvoorbeeld gebruikelijk bij verkoopmedewerkers die bonussen krijgen voor het behalen van verkoopdoelstellingen. De prestatiebeheerfunctie stelt HR-afdelingen in staat om de voortgang en prestaties van medewerkers te volgen.

Competentiemanagement

Werkgevers moeten weten waar hun medewerkers goed in zijn en waar verbetering mogelijk is. De ontwikkeling van personeel is namelijk cruciaal voor de organisatie. Dit onderdeel van het HRM-systeem houdt de voortgang van medewerkers bij, inclusief voltooide trainingen en interne opleidingen. Het biedt ook toegang tot beoordelingsgesprekken waarin sterktes en zwaktes worden besproken.

Algemeen personeelsbeheer

Dit is een cruciaal onderdeel van het HRM-systeem dat alle informatie over individuele medewerkers bevat, van vakantiedagen en ziekteverlof tot salarisadministratie. Het biedt een volledig overzicht van alle personeelsgegevens.

Het Applicant Tracking System (ATS)

Een belangrijk onderdeel dat vaak apart van het HRM-systeem wordt genoemd, is het Applicant Tracking System (ATS). Deze module maakt niet altijd deel uit van het HRM-systeem, maar veel bedrijven gebruiken het wel voor hun wervingsproces.

Een Applicant Tracking System (ATS) wordt gebruikt om het wervingsproces en de interacties met potentiële kandidaten te beheren en te automatiseren. Dit zorgt voor een efficiënt wervings- en selectieproces, wat zowel de organisatie als de kandidaat ten goede komt. De kracht van een ATS ligt in het automatiseren van administratieve taken en het genereren van rapportages en analyses van recruitmentprocessen.

Conclusie

HRM-software is essentieel voor het effectief beheren van personeelszaken en bedrijfsmiddelen. Het biedt uitgebreide functionaliteiten voor competentiemanagement, prestatiebeheer en algemeen personeelsbeheer. Daarnaast speelt een ATS een belangrijke rol in het stroomlijnen van het wervingsproces. Door te investeren in HRM-software kunnen organisaties hun efficiëntie verhogen en de tevredenheid en ontwikkeling van hun medewerkers bevorderen.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Het arbeidsrecht is een cruciaal onderdeel van ons juridische systeem dat de rechten en plichten van werkgevers en werknemers regelt en een eerlijke en rechtvaardige werkomgeving bevordert. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je rechten en verplichtingen onder het arbeidsrecht, zodat je kunt zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving en je belangen kunt beschermen. We houden je op de hoogte!

Contactgegevens

Via info @ alblasarbeidsrecht.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden